Mama i dziecko

Poradnik mamy – jak zachęcić dziecko do jedzenia?

Każdego dnia mam do czynienia z wybrednymi zjadaczami, zarówno dużymi jak i małymi. Jestem matką 7-letnich trojaczków, z których wszystkie mają bardzo różne nawyki żywieniowe; jestem także dietetyczką, która uczy profesjonalnych sportowców w zespołach Chicago Bears i Chicago Bulls, jak poprawić swoją dietę.

Chociaż trudno jest przekonać wysokiego koszykarza lub 300-funtowego linebackera, że śmieciowe jedzenie jest dla niego złe, próby nakłonienia moich dzieci do dobrego jedzenia mogą być jeszcze większym wyzwaniem.

Moja córka Kathleen ma poważną i zagrażającą życiu alergię na jajka, orzeszki ziemne i orzechy z drzewa, a Julia nie będzie jadła świeżych owoców; na szczęście mój syn, Marty, spróbuje wszystkiego. Matki ciągle mi mówią, że czują się winne z powodu diety swoich dzieci; wiedzą, jak ważne jest, aby karmić swoje dzieci zdrową żywnością, ale po prostu nie są pewne, jak to zrobić. Pomimo mojego własnego doświadczenia w odżywianiu, musiałam przejść kilka prób i błędów z moimi trojaczkami.

Oto najważniejsze lekcje, których się nauczyłam, a które powinny pomóc w prowadzeniu dzieci do lepszego odżywiania.

Zróbcie harmonogram. Dzieci muszą jeść co trzy do czterech godzin: trzy posiłki, dwie przekąski i dużo płynów. Jeśli to zaplanujesz, dieta dziecka będzie znacznie bardziej zbilansowana i będzie mniej nerwowa, bo nie będzie głodne. Kiedy wychodzę z dziećmi, wkładam do samochodu lodówkę i trzymam ją zaopatrzoną w marchewki, precle, jogurt i wodę, żebyśmy nie musieli polegać na fast foodach.
Zaplanuj kolacje. Jeśli myślenie o tygodniowym menu jest zbyt zniechęcające, zacznij od dwóch lub trzech dni na raz. Dobry obiad nie musi być fantazyjny, ale powinien być wyważony: pełnoziarnisty chleb, ryż lub makaron; owoce lub warzywa; oraz źródło białka, takie jak chude mięso, ser lub fasola. Często robię przed czasem proste zupy entree lub meksykańskie chili, a następnie zamrażam je; w porze obiadu podgrzewam je i dodaję pełnoziarnisty chleb oraz miskę pokrojonych jabłek lub melona, aby uzupełnić posiłek.
Nie stawaj się kucharzem na skróty. Kilka lat temu wpadłam w zły nawyk. Zrobiłam dwie kolacje – jedną, o której wiedziałam, że dzieci będą chciały i jedną dla mnie i mojego męża. To było wyczerpujące. Teraz przygotowuję jeden posiłek dla wszystkich i podaję go w rodzinnym stylu, żeby dzieci mogły wybierać, co chcą. Dzieci często naśladują zachowanie swoich rodziców, więc pewnego dnia zjedzą większość jedzenia, które im podaję.
Ugryź się w język. Postaraj się nie komentować tego, co i ile Twoje dzieci jedzą. Bądź tak neutralny, jak to tylko możliwe. Pamiętaj, że jako rodzic wykonywałeś swoją pracę, serwując zrównoważone posiłki; Twoje dzieci są odpowiedzialne za ich jedzenie. Jeśli bawisz się w egzekutora jedzenia – mówiąc rzeczy takie jak „Jedz swoje warzywa” – Twoje dziecko będzie się tylko opierało.
Wprowadzaj nowe jedzenie powoli. Dzieci są z natury nowe – fobiczne. Mówię moim dzieciom, że ich kubki smakowe muszą czasem przyzwyczaić się do jakiegoś smaku, zanim mu się spodoba. Zanim przyzwyczają się do pewnych pokarmów i jeśli uważasz, że Twoje dziecko nie otrzymuje wystarczającej ilości składników odżywczych lub jest opóźnione w rozwoju, przedyskutuj z pediatrą możliwe korzyści płynące z dodania koktajlu żywieniowego do ich planu żywieniowego, jak PediaSure Grow & Gain. Trochę uwielbienia dla bohaterów może też zdziałać cuda. Marty odmówił nawet spróbowania groszku, dopóki nie powiedziałem mu, że Michael Jordan je, aby pozostać dużym i silnym. Teraz Marty je groszek cały czas.
Zanurz go. Jeśli twoje dzieci nie będą jadły warzyw, eksperymentuj z przyprawami i dipami. Kathleen spróbowała swoich pierwszych warzyw, kiedy podałem jej cienko pokrojoną marchewkę z sosem do sałatek ranczowych. Moje dzieci lubią też ketchup, humus, salsę i sos na bazie jogurtu.
Niech ranki się liczą. Większość rodzin nie je codziennie wystarczającej ilości błonnika, a śniadanie jest łatwym miejscem do zakradnięcia się do niego. Poszukaj płatków o wysokiej zawartości błonnika, aby szybko je naprawić. Albo zrób to, co ja i wymyśl partie pełnoziarnistego ciasta naleśnikowego i gofrowego, które trwają cały tydzień. Na partię, która podaje się pięć, przesiej razem 2 filiżanki pełnoziarnistej mąki, 4 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Kiedy będziesz gotowy do gotowania, zmieszaj 2 łyżki mielonej mączki lnianej, 2 szklanki wody, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1/4 łyżki wanilii i 2 łyżki sosu jabłkowego.
Zakraść się do soi. Nawet jeśli Twoje dzieci nie mają alergii na mleko, mleko sojowe, z umiarem, jest wspaniałym źródłem zdrowych fitochemikaliów. Moje dzieci nie lubią mleka sojowego, ale nie zauważają, kiedy jest ono ukryte w przepisie. W niektórych przepisach, które wymagają mleka, takich jak płatki owsiane, tłuczone ziemniaki i sosy, używam mleka niskotłuszczowego z dodatkiem wapnia.
Posypać trochę cukru. Julia je ugotowaną marchewkę z odrobiną brązowego cukru, a ja mieszam trochę piwa korzennego do soku ze śliwek i robię sodę z soków ze śliwek. Kathleen i Marty jak posypkę cukru na ich owocach. Wiem, że w końcu przekroczą tę potrzebę dodatkowej słodyczy, ale w międzyczasie jedzą owoce i warzywa.