Fauna i Flora

Jeż – najważniejsze fakty

Jeż to małe ssaki o stożkowatych twarzach, krótkich nogach i ciałach pokrytych jeżozwierzimi piórami. Pomimo podobnego wyglądu, jeżozwierze i jeżozwierze nie są ze sobą ściśle powiązane.

Inaczej niż u świń, według Animal Planet, jeże dudki nie są łatwo oderwane od ich ciał. Dudki jeża są wykonane z keratyny, podobnie jak paznokcie ludzkie. Według African Wildlife Foundation (AWF) na ciele jeża może znajdować się aż 6000 dudek.

W razie niebezpieczeństwa jeżyk zwija się w kulę, tak aby dudki pokrywały całą powierzchnię odsłoniętego ciała i chroniły zwierzę przed drapieżnikami, zgodnie z danymi National Geographic. Gdy są w kuli, muszą pozostać nieruchomo. Mitem jest, że mogą się toczyć, gdy są zwinięte w kulę.

Rozmiar
Większość jeży może zmieścić się w ręku dorosłego człowieka. Według ZOO w San Diego mają one wielkość od 4 do 12 cali (10 do 30 centymetrów). Zazwyczaj ważą od 5 do 56 uncji (155 do 1.584 gramów), w zależności od gatunku.

Siedlisko
Jeżowce można znaleźć w Europie, Azji, Afryce i Nowej Zelandii, według National Geographic. Mogą one żyć w wielu różnych siedliskach, w tym na sawannach, w lasach, na pustyni, w zaroślach i w ogrodach podmiejskich.

Domy dla jeży są zazwyczaj norami i gniazdami, które same budują. Nory jeżynowe mogą mieć do 50 cm (20 cali) głębokości, według ZOO San Diego, a gniazda są wykonane z liści, gałęzi i innej roślinności. Czasami jeże przejmują nory, które inne zwierzęta zostawiły po sobie lub zagnieżdżają się między skałami.

Przyzwyczajenia
Jeżowce są samotnymi stworzeniami, które są dużymi śpiącymi i mogą spać do 18 godzin dziennie, według Animal Planet. Są one również nocne, co oznacza, że śpią w ciągu dnia. To może sprawić, że staną się one kiepskim wyborem dla kogoś, kto chce i jest aktywnym zwierzęciem w ciągu dnia.

W nocy jeże szukają pożywienia. Jeże mają słaby wzrok i polegają na słuchu i zapachu, które pomagają im w znalezieniu pożywienia. Według ZOO w San Diego, jeże mają do 44 zębów.

Używają snu, aby chronić się przed ekstremalnym klimatem, a oprócz tego po prostu odpoczywają. Jeżowce hibernują w zimnym klimacie, a w czasie upałów i suszy śpią na pustyni. Ten proces spania w czasie upałów i suszy nazywany jest estetyką. Na obszarach, gdzie nie ma ekstremalnego klimatu, jeże są aktywne i mają normalne cykle snu, zgodnie z National Geographic.

Dieta
Według National Geographic jeże są nazywane ze względu na sposób ich jedzenia. Korzeniają się pod żywopłotami i inną roślinnością, wydając odgłosy chrapania jak świnie. Podczas tej czynności znajdują posiłki z owoców, grzybów, stonogów, owadów, ślimaków, robaków, myszy, żab, jaj, ptaków, żab, gadów, korzeni i węży. Według AWF jeże mogą zjeść jedną trzecią swojej masy ciała w ciągu jednej nocy.

Potomstwo
Jeżowce rodzą tylko raz w roku po ciąży od czterech do sześciu tygodni. Ich mioty składają się zazwyczaj z czterech do siedmiu młodych na raz. Każdy młody jeżyk, zwany wieprzem lub prosięciem, po urodzeniu waży mniej niż 1 uncja (od 3 do 25 g).

Zazwyczaj matka chroni swoje prosięta przed drapieżnikami, ponieważ nawet ojciec może próbować zjeść młode. Czasami, jeśli gniazdo jest zakłócone, matka może nawet stać się drapieżnikiem i zjeść swoje młode.

Po czterech do siedmiu tygodniach prosięta są już same. W wieku od dziewięciu do 11 miesięcy są w pełni dojrzałe i będą żyć od trzech do ośmiu lat na wolności lub do 10 lat w niewoli, według ZOO San Diego.

Status ochrony
Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) jeże nie są zagrożone i są oznakowane jako „najmniej niepokojące”. Ta etykieta oznacza, że populacja zwierząt rośnie i nie jest zagrożona.

Jeżowce jako zwierzęta domowe

W Alabamie, Kalifornii, Gruzji, na Hawajach, w Maine, Pensylwanii i Vermont posiadanie jeża jest zabronione, według Millermeade Farms, hodowcy jeży, natomiast w Arizonie, New Jersey i Oregonie posiadanie jest ograniczone. Według Animal Planet, posiadanie jeża jest również nielegalne w Waszyngtonie i Nowym Jorku.