Fauna i Flora

Czarna porzeczka – wszystko co powinieneś wiedzieć

Suplementy zdrowotne produkowane są z rośliny czarnej porzeczki przy użyciu jej:

Olej z nasion
Liście
Owoc
Kwiaty
Czarna porzeczka zawiera:

Antocyjanidynę, rodzaj pigmentu
Kwas gamma-linolenowy (GLA), kwas tłuszczowy omega-6
Kwas alfa-linolenowy (kwas tłuszczowy omega-3) i inne tłuszcze omega-6
Niektórzy badacze uważają, że mogą one pomóc systemowi odpornościowemu i zmniejszyć stan zapalny.

Dlaczego ludzie biorą czarną porzeczkę?
Chociaż potrzeba więcej badań, ograniczone badania sugerują, że czarna porzeczka może pomóc:

Niższy całkowity poziom cholesterolu, niższy poziom trójglicerydów i wzrost „dobrego” cholesterolu HDL
Mniejsze zmęczenie mięśni po powtarzających się zadaniach
Pomoc w łagodzeniu objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, takich jak bóle stawów, sztywność i tkliwość; może to zmniejszyć potrzebę stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) i może poprawić funkcjonowanie.
Poprawa słabego krążenia z powodu chorób takich jak choroba tętnic obwodowych (PAD)
Leczenie jaskry pod otwartym kątem
Niektóre kobiety biorą olej z nasion czarnej porzeczki, lub inne źródła kwasu gamma-linolenowego, aby spróbować leczyć objawy:

Menopauza
Zespół napięcia przedmiesiączkowego
Okresy bolesne
Tkliwość piersi

Ludzie biorą również czarną porzeczkę, aby spróbować zwiększyć odporność lub spróbować leczyć szeroki zakres problemów, które obejmują:

Choroba tętnic obwodowych
Wysokie ciśnienie krwi
Problemy z żyłami
Artretyzm
Ludzie aplikują go również bezpośrednio na skórę, aby pomóc w przypadku ran lub ugryzień owadów.

Nie ma wystarczających dowodów na to, że czarna porzeczka pomaga przy objawach związanych z menstruacją lub tymi innymi stanami zdrowia.

Optymalne dawki czarnej porzeczki nie zostały ustalone dla żadnego warunku. Jakość i składniki aktywne w suplementach mogą się znacznie różnić w zależności od producenta. To sprawia, że trudno jest ustalić standardową dawkę.

Czy czarną porzeczkę można dostać naturalnie z pożywienia?
Można zjeść jagodę z rośliny czarnej porzeczki. Jagoda jest również używana jako aromat w likierach i innych produktach.

Jakie są zagrożenia związane z przyjmowaniem czarnej porzeczki?
Sok, liście i kwiaty czarnej porzeczki są bezpieczne, gdy są spożywane w produktach spożywczych. Czarna porzeczka jest również uważana za bezpieczną, jeśli zastosujesz olej z jagód lub nasion jako lek. Aby dowiedzieć się, czy wysuszony liść czarnej porzeczki jest bezpieczny, należy uzyskać więcej informacji.

Skutki uboczne. GLA w nasionach czarnej porzeczki może czasami powodować efekty uboczne, takie jak:

Bóle głowy .
Biegunka
Gaz i beknięcie

Ale większość ludzi ma zazwyczaj niewiele problemów z GLA. Alergia jest rzadką komplikacją.

Ryzyko. Czarna porzeczka może spowolnić krzepnięcie krwi. Więc unikaj jej używania, jeśli masz zaburzenia krwawienia lub bierzesz rozcieńczalniki krwi.

Przestań też brać czarną porzeczkę co najmniej dwa tygodnie przed operacją, aby..:

Zmniejszyć ryzyko krwawienia
Unikać interakcji ze znieczuleniem
Jeśli jesteś w ciąży lub karmiąca piersią, najlepiej jest unikać stosowania, tylko dla bezpieczeństwa.

Interakcje. Należy uważać na połączenie czarnej porzeczki z ziołami i suplementami, które mogą spowolnić krzepnięcie krwi, np:

Angelica
Goździk
Ginger
Panax żeń-szeń
Należy również uważać na łączenie czarnej porzeczki z lekami, które mogą spowolnić krzepnięcie krwi, takimi jak:

Aspiryna
Heparyna
Ibuprofen
Naproxen
Warfaryna
Ticagrelor (Brilinta)
Prasugrel (Effient)
Apixaban (Eliquis)
Clopidogrel (Plavix)
Dabigatran (Pradaxa)
Rivaroxaban (Xarelto)
Należy również unikać łączenia czarnej porzeczki z lekami przeciwpsychotycznymi zwanymi fenotiazynami. U niektórych osób takie połączenie może zwiększać ryzyko wystąpienia napadu.

Należy poinformować lekarza o wszystkich przyjmowanych suplementach, nawet jeśli są one naturalne. W ten sposób lekarz może sprawdzić wszelkie potencjalne efekty uboczne lub interakcje z lekami lub żywnością. Może on również poinformować Cię, czy suplement może zwiększyć Twoje ryzyko.

Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) reguluje kwestię suplementów diety, jednak traktuje je raczej jak żywność niż leki. W przeciwieństwie do producentów leków, producenci suplementów nie muszą pokazywać, że ich produkty są bezpieczne lub skuteczne przed sprzedażą ich na rynku.