Fauna i Flora

Co je pingwin?


Pingwiny jedzą kryl (krewetkowate skorupiaki z rodziny Euphausiidae), kałamarnice i ryby. Różne gatunki pingwinów mają nieco inne preferencje żywieniowe, co ogranicza konkurencję między gatunkami. (Informacje na temat diety dla każdego gatunku znajdują się w dodatku).

Mniejsze gatunki pingwinów z Antarktydy i subantarktyki żywią się przede wszystkim krylem i kałamarnicami. Gatunki znajdujące się dalej na północy zwykle żywią się rybami.

Pingwiny Adélie żywią się przede wszystkim małym krylem, podczas gdy pingwiny w pułapkach na duże kryle.

Pingwiny cesarskie i królewskie żywią się głównie rybami i kałamarnicami.

Jedzenie
Spożycie różni się w zależności od ilości i różnorodności dostępnej żywności z różnych obszarów w różnych porach roku.

Cała populacja hodowlana pingwinów Adélie może spożywać rocznie aż 1 500 000 000 kg (1 500 000 ton metrycznych) kryla, 115 000 000 000 (115 000 ton metrycznych) ryb i 3 500 000 (3 500 ton metrycznych) kalmarów.

Metoda zbierania i spożywania żywności
Pingwiny żerują na morzu. Większość żerowania odbywa się w odległości od 15,3 do 18,3 m od powierzchni. Lokalizacja zdobyczy może zmieniać się sezonowo, a nawet codziennie.

Pingwiny podczas polowań polegają przede wszystkim na wzroku. Nie wiadomo, w jaki sposób pingwiny lokalizują ofiary w ciemnościach, w nocy lub na dużych głębokościach. Niektórzy naukowcy hipotezują, że pingwiny są wspomagane przez bioluminescencyjne (produkujące światło) zdolności wielu oceanicznych kałamarnic, skorupiaków i ryb.

Pingwiny łapią ofiarę z rachunkami i połykają ją w całości podczas pływania. Pingwin ma kolczasty język i potężne szczęki, które chwytają śliską ofiarę.

Pingwiny z rodzaju Galápagos były obserwowane podczas wielogatunkowego żerowania z wieloma rodzajami ptaków morskich, w tym kormoranami bez lotu (Campsohaelius harrisi, dawniej Nannopterum harrisi), pelikany brązowe (Pelecanus occidentalis), guźce brązowe (Anous stolidus), niebieskonogi (Sula nebouxii) i cycki maskowane (Sula dactylatra), wspaniałe fregaty (Fregata magnificens) i ścinaki audubonowe (Puffinus lhenninieri). Obserwacje terenowe wskazują, że pingwiny Galápagos i bezlotne kormorany zmuszają zwierzęta drapieżne do dłuższego przebywania w pobliżu brzegu i powierzchni wody, zwiększając tym samym czas trwania tych stad.

Różne gatunki pokonują różne odległości od kolonii w poszukiwaniu pożywienia.

Obszary łowieckie mogą sięgać od 15 km (9 min.) od kolonii Adélies do prawie 900 km (559 min.) od kolonii pingwinów królewskich. Pingwiny cesarskie mogą przebyć od 164 do 1.454 km (102-903 min.) w ramach jednej wyprawy żerowania.
Pingwiny antarktyczne pływają, spacerują i jeżdżą na sankach od żerowisk po gawrony. Gdy łowiska są oddalone, pingwiny żerują w dziurkach po fokach i innych otworach w lodzie.
Widoczne oznaczenia opaski
Drapieżniki rybne (rybożercy) są prawdopodobnie bardziej skuteczne w gonieniu i łowieniu osobników, dlatego łowienie ryb może tworzyć gęste skupiska jako strategia obronna przed drapieżnikami. W testach ryby ławicowe, takie jak sardele przylądkowe, są znane z depolaryzacji (rozbijania się) w przypadku pokazania modeli z paskami w porównaniu z modelami bez pasków.

Dorosłe pingwiny z rodzaju Spheniscus mają co najmniej jeden czarny pasek wokół swojego ciała. Uważa się, że takie wyraźne oznakowanie może zmusić poszczególne ryby będące ofiarami do oddalenia się od głównej ławicy, potencjalnie zwiększając skuteczność łowiecką pingwina.

Brak takich wzorów pasków w innych rodzajach pingwinów, które nie koncentrują się na łowieniu ryb w ramach ich diety, dodatkowo wspiera tę teorię.

Połykanie kamieni
U jednego z cesarzy stwierdzono, że w jego żołądku znajduje się 4,5 kg (10 funtów) kamieni. Kamienie znaleziono również w zawartości żołądkowej pingwinów Adélie, afrykańskich, gentoo, magellanowych i żółtookich. Nie wiadomo jednak, czy kamienie te zostały przypadkowo połknięte, czy też nie, jednak pingwiny królewskie, koniki skalne i makaronowe wyraźnie zaobserwowały celowe połykanie kamieni, niekiedy w dużych ilościach.

Twierdzi się, że kamienie połykane są w celu zmniejszenia pływalności podczas nurkowania lub złagodzenia uczucia głodu. Uważa się również, że koniki skalne i pisklaki makaronowe połykają kamienie, aby pomóc w trawieniu twardych egzoszkieletów skorupiaków, które odgrywają ważną rolę w ich diecie.

Pingwiny królewskie w pozornie dobrej kondycji fizycznej, hodowane na wyspie Marion, były widziane celowo w poszukiwaniu pobliskich kamieni. Pojedynczy kamień, o średnicy około 10 do 30 mm, był wybierany jednorazowo. Następnie król rzucał głową do tyłu i pozwalał połknąć kamień. Królowie połykali średnio od sześciu do 24 kamieni na minutę, przy czym jeden połknął w sumie 31 kamieni.